mandag 20. februar 2012

FASTELAVN OG GLUTENFRIE BOLLER

Vi bakte også boller i går! :) Glutenfrie, ettersom 2 av 4 i familen ikke kan spise hvetemel. De ble skikkelig gode! Mannen sa til og med at han ikke kunne smakt forskjell fra vanlige boller med hvetemel - det er et veldig kompliment! 

Store gutten vår, med den tøffeste genseren! 

Her kommer oppskriften for de som er interessert, og minst like mye for meg selv, som stadig roter bort mine egne oppskrifter.. :) Dette er en bolledeig med god konsistens, fin å kjevle til kanelsnurrer, og ellers til boller, skolebrød eller kanelstenger.


Glutenfrie boller

1pk fersk gjær  
6 dl melk 
1ss fiberhusk 
1 egg 
275 gram margarin 
650 gram rød semper+ en pakke Toro fin kakemiks 
150 gram sukker + 1ts sirup 
1ts bakepulver

Smelt smøret og ha i melk, varm til 37 grader, smuldre gjæren i en bolle og tilsett melk/smør-blandingen. rør til gjæren er oppløst. Ha i sukker, sirup og fiberhusk. La svelle i 10 min. Tilsett egget og melet + bakepulver og la maskinen gå i 5-10 min. Nå skal du ha en passe fast deig, la den evt være litt løsere ved å holde av litt av melet. (Jeg holdt igjen noe av melet, så deigen ikke ble for fast.)

Heves til dobbel str. i ca 30-50 min. Form bollene med hendene uten å kna for mye. Bollene blir litt klissete, men da blir de ekstra luftige og fine når de er ferdige! Heves i 30 min., pensle m/egg.

Stekes i ca 12 min på 225 grader.For de som ikke tåler melk kan man sikkert bytte ut melk og smør også, med laktosefrie produkter. 
Ønsker alle en strålende flott uke! 

7 kommentarer:

 1. Heia!

  De såg jo veldig gode ut da! SER iallefall ikke at de er glutenfrie. :)

  Klem

  SvarSlett
 2. Takk for oppskrift, kjekt å ha når man har venner som ikke tåler alt. Og greit for en selv å ikke ha i seg alt hvetemelet man ellers har i seg også.

  SvarSlett
 3. *hei du! takk for koselig kommentar inne hos meg angående mine tanker rundt det å bli tobarnsmor!fint å høre hvordan det har vært for andre*
  spennende å lese at du har byttet ut fast jobb med og satse på noe annet; masse lykke til med det! blir spennende å se om du skriver noe mer om hva det er du har satset på:) *v

  SvarSlett
 4. Takk for oppskrift på glutenfrie boller!
  Her hos oss har samboeren min cøliaki, og får dermed ikke spist boller med oss andre (han får heller noe annet). Jeg har prøvd å bake glutenfrie varianter tidligere, men de blir liksom ikke noe særlig gode. Så denne oppskriften skal jeg definitivt teste ut:-)

  SvarSlett
 5. Sendte akkurat oppskriften til ei venninne som har en datter som har fått påvist glutenallergi. Kanskje jeg burde bake og ha i fryseren hvis det kommer folk på besøk med det:)

  Søte gutten din:)

  SvarSlett
 6. Å :) De både så og hørtes gode ut :) Takk for oppskrift! Vi er heldige som ikke har noen form for allergier i vår lille familie, men straks det skal bakes til familieselskap, skal det tas hensyn til både melk, hvetemel, nøtter og egg... Det blir litt av noen kakebord:D

  ha en fin kveld :)

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en kommentar - da blir jeg veldig glad! ♥ Hilsen Kikki